Dinsdag heb ik in een opwelling een Twitter-account aangemaakt. In de eerste plaats om uit te zoeken of dit kanaal me goede diensten kan bewijzen.
.
De bedoeling is om van elk gelezen boek mijn eerste indrukken meteen na lectuur vast te leggen. Van élk gelezen boek, zeg ik: veel boeken die ik lees, krijgen immers nooit een recensie, zeker niet nu ik van plan ben wat minder manisch te gaan publiceren. Het leek me fijn om ook met die boeken iets te doen.
.
Twitter zal daarnaast dienen als bijkomende syndicatie, met links naar nieuwe berichten en nieuwe recensies op de website, nieuwe fragmenten op zustersite Prins van Denemarken, en af en toe een wegwijzer naar iets vluchtigs op het net.
.
Verder leent Twitter zich tot het delen van sentimentjes en gebeurtenisjes die eigenlijk geen naam mogen hebben. Ik denk niet dat ik aan die wet zal ontsnappen. Misschien blijkt het ook voor mij interessant om beknopt te moeten vastleggen wat me bezig houdt, ook buiten boeken om.
.
Misschien vindt u het op uw beurt leuk om daar direct op te kunnen reageren. Al heb ik niet de tijd om zelf veel mensen van dichtbij te volgen op Twitter. Zeker niet omdat op dit medium zoveel mensen eindeloos kunnen zeuren over politiek. Met dank aan onze regering van nationale tweespalt.

§3736 · Saturday 12 November 2011 · meta, persoonlijk · · [Print]

9 reacties op “Achille op Twitter”

 1. […] op Achille van den Branden. Share this:FacebookTwitterVind ik leuk:LikeWees de eerste om post te waarderen. Posted by […]

 2. CCNo Gravatar says:

  Beste Achille, even chargeren: u heeft nu twee maanden geprobeerd om te twitteren, en het lukt u gewoon niet. Interessante korte besprekingen of bespiegelingen moet u in stukjes hakken (tot dertien toe) vanwege de beperking van twitter. Leg er u toch bij neer: u denkt te genuanceerd voor twitter. Zet die stukjes gewoon op de blog waar ze prettiger lezen, en waar ze vindbaar zijn.

  • Achille van den BrandenNo Gravatar says:

   Op het einde van de week kopieer ik mijn tweets naar mijn privé-dagboek, dus ze gaan niet verloren voor mij. En eigenlijk vind ik het gewoon leuk. Ze bereiken ook mensen die nooit de moeite zullen nemen om een echte bespreking van mij te lezen. Ze zijn inderdaad te zwaar voor Twitter, maar de meeste zijn toch echt te licht om hier te plaatsen. Bij dichtbundels is het vaak het enige wat ik erbij kan denken; ik zou me generen om dat hier achter te laten. Dat getwitter kost me geen extra moeite; dat zou wel zo zijn moest ik die zes regeltjes willen uitwerken tot een volwaardig stukje. Zoals ze er nu uitzien, komen ze niet op dit weblog. Er bestaan al genoeg weblogs met bland & forgettable miniatuurtjes over van alles en nog wat. Mijn tweet-in-dertien-stadia zal een uitzondering blijven. En ik ben ook van plan om daar hier nog iets mee te doen. Beschouw het als een eerste aanzet. Als luidop nadenken. En wat is Twitter anders?

 3. En toch ben ik het met CC eens. ‘Serie-tweets’ vind ook ik onprettig om te lezen. En wat is er tegen miniatuurtjes op de site? U zou daar dan via Twitter naar kunnen verwijzen.

  Aan de andere kant deed u op uw oude site soms dingen die juist wel goed op Twitter zouden passen. Links naar Wikipedia-artikelen over vergeten schrijvers, bijvoorbeeld.

  Hardop denken bij een boek – online aantekeningen in de kantlijn schrijven is natuurlijk ook een aardige gedachte, maar dat zou dan live moeten.

  Niet dat ik de waarheid in pacht heb, ik ben zelf ook nog maar kort op Twitter bezig (@fonolog) en allesbehalve tevreden over hoe ik het doe.

 4. Achille van den BrandenNo Gravatar says:

  Jullie doen me twijfelen. En ik vond het nu net zo leuk.

  Maar neen, die haiku-achtige oordeeltjes gewoon hier dumpen maakt ze nog niet eens tot een miniatuurtje. Alleen die zinnen een beetje leesbaar uitschrijven (+cover, +bibliografische informatie) is al extra werk. En daar ben ik nu net niet naar op zoek.

  Waar ik echt iets over te zeggen heb, komt hier te staan. Dat zijn meestal ook boeken die het waard zijn om uitgebreid samengevat te worden. Ik steek mijn energie liever daar in. Achille van den Branden is op dat punt een kwaliteitsmerk en ik wil dat dat zo blijft. De site is net ontstaan uit onvrede met al die signalementjes die de grootte van een contactadvertentie niet overstijgen.

  Wat ik op Twitter doe is een extraatje bij wat ik altijd al deed, en moet ook zo gehonoreerd worden.

  Maar niet uit te sluiten is dat jullie commentaar blijft nadreinen, en dat ik — achter de schermen — eens probeer hoe snel me dat eventueel afgaat en of ik dat kan verzoenen met mijn karakter. Karakterieel heb ik een bloedhekel aan half werk.

 5. Achille van den BrandenNo Gravatar says:

  Werk genoeg anders: door die fucking upgrade van WordPress staan alle datumaanduidingen hier weer in het Engels. Dat wordt weer een halfuur afdalen in de broncode.

  • ijsbrandNo Gravatar says:

   Voor die datum en tijd: de Nederlandse versie van WordPress gebruiken. Of een apart vertaald bestand locale.php op eigen computer opslaan, en elke keer na een upgrade uploaden naar de map wp-includes.

 6. Voorop staat dat u moet doen waar u zich het prettigst bij voelt. Ik rapporteer wel dat ik als lezer 13 of zelfs 6 tweets onder elkaar als één tekst storend vind, en niet geneigd ben om te lezen. Als het vaak zou voorkomen, zou ik u misschien niet meer volgen op Twitter maar alleen uw site bezoeken (niet dat dit een ramp zou zijn voor wie dan ook).

  • Achille van den BrandenNo Gravatar says:

   Bedankt voor de nuttige feedback.

   Ik probeer het aantal-tweets-per-gelezen-boek voortaan te beperken tot maximum 4. Ik wist niet dat ze zo vervuilend waren in de tweetreader. 😉

   Ik heb wel vastgesteld dat mijn 13-ledige tweet werd opgepikt door de juiste mensen. Dat was ook wel een keertje fijn.

   Er volgt zaterdag nog één lading Herzog-tweets, maar bij volgende samenlees-projecten ga ik ook opteren voor een wekelijkse tussenstand op de website.

Zeg uw gedacht